Werkwijze

Eerste consult
Tijdens het eerste consult wordt in een uitgebreide vraaggesprek geluisterd naar wat voor klachten u heeft en wanneer deze zijn ontstaan. Daarnaast kijk ik ook naar overige leefgewoonten; zoals voeding, slaap, normale lichaamsfuncties, stemmingen, activiteiten, werk, familiesituatie. Dit is allemaal nodig om een goed inzicht te krijgen in de aard van de klachten.

Onderzoek
Ik kijk naar de gebieden waar uw klachten heeft en laat u eventueel bewegen om te kijken wat uw klachten verergeren.  Ik bekijk de tong (tongdiagnose), voel de pols (polsdiagnose) en gebruik ik spiertesten (uit de Toegepaste Kinesiologie) om de verbanden met de klacht en symptomen te leggen en de acupunctuurpunten te vinden die het meest efficiënt zijn voor de behandeling.

De behandeling
Met dunne naaldjes prik ik deze punten waardoor de energie (Qi) weer vrij kan stromen. Wat je voelt bij het plaatsen van een dun naaldje is een sensatie die dikwijls omschreven wordt als uitstraling, klein stroomgevoel, warmte of zwaartegevoel  uitstralend in de loop van de meridiaan. Maar ook komt het voor dat je alleen het prikje voelt en nog geen energiestroom.


Vormen van acupunctuur die ik gebruik naast de traditionele acupunctuur zijn:

Global Balance acupunctuur volgens dr. Tan
Ooracupunctuur
Buikacupunctuur
Schedelacupunctuur


Toegepaste Kinesiologie

Tijdens mij studie acupunctuur kwam ik in aanraking met Toegepaste Kinesiologie (TK). Dit is een methode die ook naar totale mens kijkt en vooral erg praktisch is. Met behulp van spiertesten onderzoek je  de structuur (spieren, gewrichten en organen), het biochemische systeem ( voeding, spijsvertering), emotionele systeem en het energetische (acupunctuur) deel  van de mens.

Spieren en meridianen werken samen; ze zijn qua energie afhankelijk van elkaar. Elke meridiaan is gerelateerd aan een spier en aan een orgaan. Wanneer de spier een ‘zwakke’ test (reactie) geeft in een bepaald gebied, duidt dat op een verstoorde energiecirculatie. Deze diagnostische methode is een prachtig hulpmiddel bij een acupunctuurbehandeling.


Cranio-sacraaltherapie

Doordat er in de TK relaties tussen spieren en botstukken worden gelegd kun je acupunctuur oa. combineren met manipulaties van gewrichten als dat nodig is. Deze manipulaties kunnen heel zacht heb ik geleerd bij de opleiding Cranio-sacraaltherapie en gecombineerd met acupunctuur is dit een heel fijne werkwijze.